Haber

Bakan Nebati: Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 104 milyar dolarlık servet kaybettik

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Haber Global’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ekonomik faturasını açıkladı.

“BU İŞİ FİNANS OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Nebati, “104 milyar dolarlık servet kaybettik, 50 binden fazla insanımızı kaybettik, yaralılarımız var. Orada ayrı bir acı var. Afetzedelere en insani şekilde yaklaşmamız lazım, her şeylerini kaybettiler. Bakanlar bize ne yapacağımızı sordular, ben de dedim ki, “Biz buna mali olarak bakmıyoruz, insani olarak bakıyoruz ve tüm talepler karşılanacak, o yüzden sahaya çıkın” dedim.

“85 MİLYONA KADAR HEPİMİZ ETKİLENİYORUZ”

Nebati, “Varlık kaybı fabrika kaybı değildir. 14 milyondan 85 milyona hepimiz bir şekilde etkilendik. Fabrika yıkılırsa varlığınızı, bakkalınızı, kaybederseniz bakkalınızı kaybedersiniz” dedi. , bu aynı zamanda bir varoluş kaybıdır.

“ÜLKEYİ BİZ KURACAĞIZ”

4.5 milyon lira bütçemiz var. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız şehirler kuruyor demiyorum, biz ülke kuruyoruz. 650 bin konuttan kastedilen bu. Bütçe üzerindeki bu yükü karşılamamız ve servet kaybını telafi edecek önlemler almamız ve enflasyonla mücadele etmemiz gerekiyor.

“ÜLKE ÜRETMEYE DEVAM EDECEK”

Üretim devam ediyor, ihracat rakamları açıklandı. Deprem bölgesindeki can kayıplarından dolayı bir azalma oldu ama Mart ayında toparlandık. Ülke üretmeye, ihracata ve yatırıma devam edecek. Davanın güçlü başlamasıyla birlikte biz de bir nefes alıyoruz.

“VARLIK KAYBININ ETKİSİ İLK DÖNEMDE GÖRÜLÜYOR”

Servet kaybının etkisi ilk çeyrekte görülüyor. İnşaatçılardan duyduğum bir çağrı bu, elemanı bulamadık. Murat Kurum’u Erdoğan’ın sözünden dolayı tebrik ediyorum, bunu yapacağım. Ben de ona açık çek verdim, para hesabına girmiyorsun, insanların kellelerini alabildiği evler için işini yapıyorsun.

“TOKİ VE EMLAK KONUT İNANILMAZ ÇALIŞIYOR”

TOKİ ve Emlak Konut, yıkılan evden daha konforlu bir ev yapılması için inanılmaz bir çaba harcıyor. Bunun maliyetini biz karşılıyoruz ama bunun da bir geliri var. Seramik ve çimento gelirleri artmakta, Türkiye’de üretim gerçekleşmektedir. Hem üretimdeki artışın hem de ilk çeyrekteki milli gelir kaybının giderilmesinin büyüme üzerinde etkili olacağını görüyoruz.

7 MİLYAR AVRO FON

Sanayi Bakanımızla da OSB ve küçük sanayi bölgelerinin bir an önce üretime geçmesi için kaynak oluşturduk. Vatandaşlarımızın bir an önce şehirlerine dönmeleri için. 7 milyar euroluk kaynak verildi. Suriye’ye 1 milyar, Türkiye’ye 6 milyar. Krediler ve uzun vadeli ve çok düşük faiz oranları.

“FELAKET FONU KURDUK”

Başta Dünya Bankası olmak üzere birçok kurum, afetin ciddiyetini görünce kaynaklarını artırıyor. Çünkü bu proje karşılığında yapılacak. Bunların hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Özellikle, AB’den genişlemeden sorumlu İsveç Bakanı fon oluşturacaktı. Aynen öyle kurduk, afet fonu kurduk. Her türlü hibeyi bu alanlara yönlendirmek ve yönetmek için bir çalışma var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu